Himpunan Hijau Pengerang

Sumber: NusajayaKini
Perhimpunan kumpulan peserta Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Johor yang dirancang bagi membantah projek petrokimia RAPID dijadual bermula sekitar jam 10.00 pagi.
Penduduk di perkampungan nelayan itu, diketuai satu gabungan NGO, mendakwa mereka tidak dirunding dan bimbang projek besar bernilai RM60 bilion itu akan menjejaskan alam sekitar, kesihatan dan punca ekonomi mereka.
Mereka akan berkumpul di dua lokasi – sejauh kira-kira satu kilometer dari tempat perhimpunan, sebelum berarak ke Dataran Sungai Rengit di Pengerang.
Kumpulan peserta perhimpunan itu akan membawa maskot udang besar sebagai lambang hasil pengeluaran utama kawasan itu. [MK]

 

30 September 2012

11.45 a.m – Peserta Himpunan Hijau Lestari Pengerang bersurai. Kerjasama semua diminta untuk membersihkan sampah di sekitar kawasan Dataran Rengit.

11.44 a.m – Sedang berkumandang di Dataran Rengit, nyanyian lagu ‘Suara Rakyat” dan ikrar “Piagam Bumi”.

11.39 a.m – Ucapan dari wakil anak Pengerang merangkap Pengerusi Jawatankuasa Kerja Himpunan Hijau Lestari Pengerang, saudari Anis Afida Mohd Azli sedang berucap.


“Saya berbangga kerana kita telah mencipta sejarah. Usah takut dengan kezaliman kerajaan. Rakyat perlu sebarkan maklumat kepada seluruh dunia.” – Anis Afida Mohd Azli.

11.35 a.m – Ucapan Pengerusi Himpunan Hijau Lestari Pengerang, saudara Wong Tat.

11.30 a.m – YB Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS berkata, “Perjuangan rakyat Pengerang akan jadi isu utama dibawa oleh PKR dalam parlimen minggu depan. Kita akan lawan sampai menang! Pastikan Johor di tangan Pakatan Rakyat!”

11.27 a.m – Pengumuman oleh pengerusi majlis, saudara Hishamuddin Rais, tentang Konsert 8 Tuntutan BERSIH pada 13 Oktober 2012 di Stadium Kelana Jaya bermula jam 4 petang hingga 12 malam. Juga akan diadakan Himpunan Satu Juta Rakyat di Stadium Bukit Jalil anjuran PKR pada 3 November 2012.

11.20 a.m – Anggaran peserta menjangkau 7k hingga 8k. Sedang berucap, wakil PKR, Dato’ Chua Jui Meng – “Azalina cabar nak berdebat dengan saya. Saya sahut untuk berdebat dengan Najib, tapi tiada respon sampai sekarang.”

Dato’ Chua Jui Meng menyampaikan mesej dari Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang tidak dapat hadir – “Kita pasti akan menang dalam PRU 13. Bila saya jadi PM dan PR jadi kerajaan, saya akan tolak RAPID.”

11.18 a.m – Dato’ Dr. Mahfodz Mohammed, Pesuruhjaya PAS Johor berkata, “Rakyat Pengerang tak bantah pembangunan, tetapi kita bantah projek ini sebab ianya menguntungkan kroni BN. Bukan setakat rumah dimusnahkan, kubur-kubur juga akan dikorek dan dipindahkan.”

11. 14 a.m – Ucapan dari wakil DAP Skudai, YB Dr. Boo – “Hari ini kita rakyat perlu bertegas. Tolak RAPID, bebaskan Malaysia.”


11.12 a.m – Ucapan dari wakil politik Parti Sosialis Malaysia, Saudara Chu – “Rakyat semua kena tolak projek ni. Ini perjuangan bersama menolak industri kotor. Tolak projek Lynas dan RAPID.”

11.08 a.m – Wakil DAP Tanjung Piai dan Anti-Lynas Group dari Segamat turut hadir. Sedang berucap adalah wakil Anti-Lynas Kuantan.

11.05 a.m – Ucapan Saudara Abdul Rahman Maidin, wakil Institut Peduli Rakyat – “Kembalikan hak Pengerang kepada rakyat Pengerang semula. Sekarang hanya 1 pilihan rakyat Pengerang, LAWAN.”

11.00 a.m – Ucapan wakil Himpunan Hijau Bukit Koman.

10.57 a.m – Deklamasi sajak dari anak muda Johor, Amni Jagat – “Gelora Hijau”. Laungan akhir “Kami mahukan hijau! Selamatkan tanah kami!”

10.56 a.m – Penyokong-penyokong Pengerang dari DAP Muar, bergambar bersama maskot Angry Lobster.

BN memilih Pengerang kerana Azalina berkata bahawa rakyat Pengerang tidak akan membangkang. Mereka sanggup lepaskan tanah Pengerang demi duit yang akan diperolehi. Dikatakan bahawa duit tersebut adalah untuk PRU 13.

10.55 a.m – Wakil ABIM – “Sangat prihatin pada solidariti hijau warga Pengerang. Apa guna pampasan 15k hingga 30k, warisan kita dimusnahkan.”

10.53 a.m – Peserta menjangkau 6000 orang.

10.46 a.m – Wakil anak FELDA (ANAK), Saudara Mazlan Aliman berucap – “Pengerang kubu terkuat di dunia, sebab tu Azalina cadangkan kepada Najib supaya projek dibuat di sini.”

“Pemaju projek, DAILOG, meminta 1624 hektar tanah untuk projek. DAILOG meminta kerajaan Johor membantu, akhirnya dapat 10% daripada yang diminta. Kerajaan Johor beri 22,500 hektar tanah kepada DAILOG, memusnahkan 10 kampung penduduk.”

“BN nak duit untuk pilihan raya, tapi rakyat jadi mangsa.”

10.40 a.m – Lagi ucapan dari wakil Pengerang, Saudara Ah Sim – “Minta rakyat keluar berjuang bersama kami, rakyat Pengerang.”

10.38 a.m – Ucapan wakil Pengerang, Cikgu Kasman – “Muslihat pemimpin nak musnahkan rakyat Pengerang. Katanya projek pembangunan, tapi nak musnahkan rakyat. Rumah diminta pindah, nilai pampasan sikit. Generasi kedua bakal merempat. Pemimpin tidak pernah dengar suara kami.”


10.30 a.m – Ucapan dari wakil BERSIH, Prof. Dr. Chin Huat – “Kita akan terus berdiri mempertahankan tanah air, siapa belot musnahkan tanah air, kita buang mereka.”

“Malaysia bukan tong sampah Taiwan, Australia, atau negara lain. Anti RAPID!”

10.28 a.m – Pesuruhjaya PAS Negeri Johor, Dato’ Dr. Mahfodz Mohammed telah tiba.

10.25 a.m – Wakil PAS Parit Sulong dan wakil Pengerang bergambar. Saudara Ust Suren dari Kuala Lumpur membawa isu rampasan tanah di Kuala Lumpur – “Kita bukan 1 Malaysia! Kita Malaysia bersatu! Hari ini rakyat Pengerang telah cipta sejarah. Kami di KL, taknak duit. Kami mahu tanah dan warisan kami.”

 

 

10.22 a.m – Wakil Johor Yellow Flame naik pentas, bergambar sebagai tanda sokongan. YB Dr. Boo dan kumpulan PAS serta DAP telah sampai.

10.21 a.m – Wakil penduduk Pengerang yang tanahnya akan dirampas naik ke pentas. Majoriti penduduk adalah India.

 

 

10.20 a.m – “Keadilan dipertahankan. Ambillah tanah di tempat lain, bukan di sini. UMNO hanya semata-mata nak komisen.” – Wakil Green World.

 

10.10 a.m – Dato’ Seri Azalina Othman, ahli Parlimen Pengerang dijemput datang, tetapi belum kelihatan.
10.08 a.m – Deklamasi puisi dwibahasa dari wakil Mama Bersih untuk rakyat Pengerang. Mama Bersih menyampaikan rasa kecewa atas pencemaran yang membunuh keindahan alam. Laungan akhir “Save Lynas, Stop Project, Save Pengerang” bergema di Dataran Rengit.
10.01 a.m – Geng Mama Bersih dari Kuala Lumpur hadir ke Dataran Rengit. Nyanyian lagu Negaraku berkumandang.
9.57 a.m – Ketibaan YB Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS. Bacaan doa oleh wakil nelayan Pengerang. Peserta himpunan diminta tidak membunyikan wisel dan hon bagi menghormati bacaan doa selamat. Turut kelihatan tiba, Dato’ Chua Jui Meng.
9.54 a.m – Unit Amal dan Pemuda PAS, Angkatan Muda Keadilan Johor, Kuala Lumpur Chinese Assembly Hall, Muafakat Kampung-kampung Tradisional Kuala Lumpur, dan wakil KeADILan mula datang.

 

9.45 a.m – Helikopter polis mula berlegar di ruang udara Dataran Rengit. Orang ramai berpakaian hijau semakin ramai memenuhi dataran. Penduduk Raub Bukit Kuman turut hadir memberi sokongan. Program bakal dimulakan. Peserta dari Pulau Pinang, Kedah dan Perlis datang segerombolan.

9.28 a.m – Cikgu Mala di Twitter menjemput orang ramai ke Dataran Rengit untuk menyertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang.

 

9.21 a.m – Rombongan MTD PAS Benut dalam perjalanan ke Pengerang untuk menyertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang. Dijangka akan sampai dalam sejam lagi.

 

Gambar: Facebook MTD PAS Benut
9.06 a.m – Pihak polis memberi sedikit taklimat dan syarat himpunan. Peserta dilarang menutup muka, tidak dibenarkan memakai topeng lobster dan orang awam berumur 15 tahun ke bawah dilarang berada di dataran. Tempat meletak kenderaan adalah di hadapan sekolah.

9.04 a.m – Peserta Himpunan Hijau Lestari Pengerang berpakaian hijau, memegang kain rentang “We Are From Mentakab, Stop Lynas Save M’sia”.

9.00 a.m – Pengerusi Jawatankuasa Kerja Himpunan Hijau Lestari Pengerang, Saudari Anis Afida Mohd Azli sudah berada di Dataran Rengit.
8.50 a.m – Orang ramai sedang memenuhi dataran. Polis sudah mula membuat sekatan jalan. Bas PLKN melalui kawasan Himpunan Hijau Lestari Pengerang sebentar tadi.
8.36 a.m – Anggota polis sudah mula berkumpul untuk memantau Himpunan Hijau Lestari Pengerang. Kelihatan beberapa kumpulan peserta himpunan berpakaian hijau di sekitar Dataran Rengit.

 

 

29 September 2012

Kumpulan UMNO di tapak Himpunan Hijau Lestari Pengerang, Dataran Rengit.

Muatnaik: Ahad, 30 September 2012
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s